Skip to content

De strijd tegen de gevolgen van vechtscheidingen in Gelderland-Zuid

De gevolgen van een (v)echtscheiding voor kinderen, jongeren en gezinnen zijn enorm. Er is vaak sprake van een rouwproces, financiële achteruitgang en praktische veranderingen voor alle gezinsleden. Daarnaast kunnen ook de veiligheid en gezondheid van kinderen en jongeren in het geding komen tijdens een vechtscheiding. Hierdoor zien we bij kinderen van gescheiden ouders een grotere kans op gedragsproblematiek, verslechterde sociale relaties en minder functioneren op school. 

Dit negatieve effect is aanzienlijk groter en langduriger wanneer er sprake is van een complexe scheiding. De effecten van een vechtscheiding blijven ver tot na de kinder- en pubertijd aanwezig. De 15 gemeenten in regio Gelderland Zuid hebben de handen ineen geslagen om tot een gezamenlijke aanpak van de risico’s en effecten van complexe scheidingen te komen. Scale Advies geeft leiding aan dit programma voor de regio.

betrokken gemeentes
0
% van scheidingen is een complexe scheiding
0

De rol van Scale Advies

Voor deze opdracht werkt Scale Advies samen met betrokken sociale partners die vanuit hun rol te maken hebben met kinderen, jongeren en gezinnen. Daarnaast worden ook gezinnen die te maken hebben (gehad) met een scheiding betrokken: zij weten ten slotte het beste wat er in de hulpverlening verbeterd kan worden om de gevolgen van een vechtscheiding te beperken voor alle betrokkenen. Scale Advies heeft in de rol van kartrekker en verbinder diverse onderdelen mee opgezet voor een regionale aanpak. Zo hebben we bestaande knelpunten in het hulpaanbod voor complexe scheidingen in kaart gebracht om vervolgens te kijken hoe die gezamenlijk kunnen worden opgelost.
Daarnaast zorgen we in de hele regio voor deskundigheidsbevordering van wijkteammedewerkers: zij hebben vanuit hun toegangsfunctie vaak als eerste contact met gezinnen met een hulpvraag. Ten slotte zorgt Scale Advies voor de implementatie en borging van het ontwikkelde taxatie-instrument KEES (Kennisplatform Kind en Echtscheiding). Met KEES kunnen wijkteammedewerkers al zeer vroeg (dus nog voor een daadwerkelijke scheiding) signalen oppikken van een problematische scheiding en de effecten op het gezin.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

scaleadvies_team_karinhendriks_profiel

Karin Hendriks

Adviseur

Doelgericht, toegewijd,
onderzoekend & verenigend

Janneke van Happen

Oud-adviseur van Scale Advies

KEES

Bekijk het platform van KEES.

Ook behoefte aan daadkrachtige projectleiding in het sociaal domein?

Wij helpen u graag!