Skip to content

Gezond010: het akkoord. Samenwerken aan de gezondheid van Rotterdammers

Gezondheid en preventie zijn zeer actuele onderwerpen. Met onder andere COVID-19, vergrijzing en stijgende zorgkosten is de samenleving erbij gebaat dat mensen zo gezond mogelijk hun leven kunnen leiden. Zowel de Rijksoverheid als gemeenten verleiden inwoners om gezonde keuzes te maken, om zo de inzet van zorg uit te stellen of zelfs te voorkomen. Denk hierbij aan initiatieven als het beschikbaar stellen van vrij toegankelijke watertappunten, het zorgen voor voldoende beweegmogelijkheden in de wijk en sigaretten die niet langer zichtbaar zijn in winkels.

Om de gezondheid van álle Nederlanders te kunnen verbeteren is het Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Dit akkoord zet in op het terugdringen van alcoholgebruik, roken en overgewicht. De doelen van het akkoord zijn in 2019 vertaald naar de context van Rotterdam in Gezond010: het akkoord

Het Rotterdamse akkoord onderschrijft de ambities uit het nationale akkoord en heeft daarnaast extra aandachtsgebieden geselecteerd op basis van de Rotterdamse context.

Binnen Gezond010: het akkoord is er ook aandacht voor thema’s als mentale en seksuele gezondheid, gezondheidsbescherming en de inrichting van de fysieke omgeving. Bij de selectie van de thema’s is er uitgegaan van specifieke Rotterdamse uitdagingen.

Rotterdam gelooft in een integrale preventieaanpak. De Rotterdamse ambitie op het gebied van gezondheidspreventie is dat Rotterdammers gezond en vitaal zijn, passend bij hun situatie en vermogen. Gezonde en vitale Rotterdammers zijn actief, veerkrachtig en ze maken gezonde keuzes. Om de Rotterdamse ambitie de komende jaren te kunnen bereiken, zijn er vier ‘impactsporen’ geformuleerd: 1) Houding en vaardigheden van Rotterdammers, 2) Gezonde omgeving die een vitaal/ gezond leven faciliteert, 3) Wijkpreventieketen voor verbinding sociaal en medisch domein en 4) Gezonde basis om een gezond leven te kunnen leiden.

Scale Advies is door de gemeente Rotterdam gevraagd om binnen het lokale preventieakkoord zowel een inhoudelijke als een projectmatige rol te vervullen. 

partners
0
'satellieten' (netwerkjes binnen het netwerk)
0

De rol van Scale Advies

Bij Scale Advies staat het welzijn van de mens voorop. Waar we nu al veel doen met cliëntparticipatie om zo betere en passendere zorg te krijgen voor (toekomstige) cliënten via bijvoorbeeld klantreizen mét cliënten past Gezond010: het akkoord goed bij onze missie en visie. Wij geloven in werken vanuit de bedoeling; bekijken wat nodig is en wat er gedaan kan worden binnen de bestaande systemen. We gaan uit van de zelfstandigheid en veerkrachtigheid van de mens en streven naar een integrale aanpak, met oprechte aandacht en interesse voor de mens die met bepaald beleid te maken krijgt.

In deze opdracht werkt onze adviseur Esther Peeters als senior adviseur gezondheid nauw samen met het team Gezondheid, Participatie en Welzijn van de gemeente Rotterdam. Het gaat hierbij om projectmatige werkzaamheden zoals het opstellen van de begroting, het werken met de trekkers van de impactsporen en het aanvragen van landelijke subsidies. Tevens gaat het om inhoudelijke werkzaamheden op het gebied van onder andere eHealth. Een rode draad door Gezond010: het akkoord is dat er domein overstijgend en integraal gewerkt wordt. Een mooie match dus met het Scale Advies gedachtegoed.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

scaleadvies_team_estherpeeters_profiel

Esther Peeters

Adviseur & trainer

Verbindend, motiverend,
creatief & netwerker

_K2A4832_1 - kopie

Christiaan Krijgsman

Adviseur

Netwerker, cultuursensitief,
pionier & analytisch

Heeft uw project ook ondersteuning nodig?

Wij helpen u graag!