Skip to content

De zoektocht naar de financiële gevolgen van de decentralisatie van Maatschappelijke opvang en Beschermd Wonen

Vanaf 2022 wordt beschermd wonen een taak van alle gemeenten, niet alleen van centrumgemeenten. Naar aanleiding van de evaluatie van deze decentralisatie zal voor 2026 besloten worden of ook de maatschappelijke opvang gedecentraliseerd wordt naar alle gemeenten. De achterliggende visie1 is dat kunnen blijven wonen in je eigen omgeving belangrijk is voor herstel en  maatschappelijke participatieDe ondersteuning of behandeling die iemand daarbij nodig heeft, vindt zoveel mogelijk thuis plaats. Dit past bij de ontwikkeling van meer vraaggericht werken, die aansluit op de specifieke behoefte van mensen.

De gemeenten in Holland Rijnland willen dit proces versnellen door vanaf 2022 zowel beschermd wonen als de maatschappelijke opvang te decentraliseren. Tegelijkertijd constateren zij dat de budgetten in het hele sociale domein en specifiek voor de maatschappelijke opvang onder druk staan.

Daarom heeft de regio Scale Advies gevraagd hoe de maatschappelijke zorg efficiënter kan worden uitgevoerd en wat daarvoor nodig is, zowel van de organisatie die de zorg uitvoert als van gemeenten. Daarnaast brengt Scale Advies in beeld wat de impact is van de decentralisatie van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen op de organisatie en de gemeenten op lange termijn. Mooi aan dit project is dat Scale Advies hier gemeenten en de maatschappelijke organisatie handvatten kan geven om zorg en ondersteuning, conform de achterliggende visie, dichtbij en aansluitend op behoeften van mensen in een kwetsbare positie vorm te geven binnen het beschikbare budget.  

betrokken gemeenten
0
organisatie voor maatschappelijke zorg
0

De rol van Scale Advies

In het onderzoek gaat Scale Advies in gesprek met de organisatie die de maatschappelijke zorg uitvoert, de centrumgemeente Leiden en de verschillende sub regio’s om een goed beeld te krijgen van de visie op de decentralisatie en de vertaling daarvan naar concrete plannen. Hiervoor voerScale Advies verschillende data-analyses uit waarmee de financiële impact in kaart zal worden gebracht evenals de beleidskeuzes die gemeenten en de organisatie kunnen maken om de maatschappelijke kosten te verlagen

Het onderzoek geeft de gemeenten inzicht in hoe zorg op een goed kwaliteitsniveau kan worden geleverd étegelijk kan aansluiten op de behoeften van mensen in een kwetsbare positie. Dit alles tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten.  

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

scaleadvies_team_jeroenzijlmans_profiel

Jeroen Zijlmans

Directeur

Innovatief, procesmatig,
pragmatisch & resultaatgericht

Wilt u ook graag meer inzicht in de financiële en maatschappelijke gevolgen van uw organisatie?

Wij helpen u graag!