Skip to content

Samen met jongeren en ouders naar een betere werkwijze van de GI's in Noord-Brabant

De vijf jeugdzorgregio’s in de provincie Noord-Brabant hebben de handen ineen geslagen om samen een nieuwe inkoopstrategie voor Gecertificeerde Instellingen (GI’s) vorm te geven. Bij dit proces waren in eerste instantie vooral inkopers en beleidsmakers betrokken, maar mede door goede ervaringen met cliëntparticipatie zoals Scale Advies die bijvoorbeeld in andere regio’s heeft ingezet, is er ook in dit traject een mooie samenwerking ontstaan. Zo hopen we cliëntparticipatie duurzaam in te bedden in de toekomstige inkoopprocedures. 

Scale Advies gelooft dat met het betrekken van jongeren en hun ouders er voor inkopers, beleidsmakers én de nieuw gecontracteerde GI’s een goed inzicht ontstaat in de ervaringen van de ontvangen jeugdzorg: welke ondersteuning is effectief en helpend en waarom en wanneer gaat het soms enorm fout? Door met die inzichten de nieuwe contractperiode te starten, kunnen we samen de kwaliteit van de jeugdzorg verbeteren én voelen de jongeren en ouders die met de GI’s te maken hebben (gehad) zich betrokken bij het proces. 

betrokken jeugdhulpregio's
0
gezamenlijke bijeenkomsten
0

De rol van Scale Advies

Net als in al onze participatietrajecten, stemmen wij de vorm waarin we jongeren en ouders betrekken af op het desbetreffende project. Omdat de inkopers en beleidsmedewerkers vaak beperkt contact hebben met degenen die de zorg ontvangen, verzorgt Scale Advies als eerste stap een train-de-trainer voor hen en afgevaardigden van de nieuw gecontracteerde GI’s. Daarin geven wij advies over hoe het gesprek aan te gaan met jongeren en ouders: hoe stel je open en respectvolle vragen over soms best lastige onderwerpen? 

Vervolgens houden we een gezamenlijke werksessie waarin de inkoopadviseurs, beleidsmedewerkers en management en/of stafleden van de nieuw gecontracteerde GI’s in gesprek gaan met jongeren en ouders. Middels de World Café methode brengen we zo een respectvolle en open dialoog op gang over hoe ouders en jongeren hun persoonlijke reis in de jeugdhulp hebben ervaren. Samen met de jeugdzorgregio’s brengt Scale Advies deze verhalen in beeld en zorgt ook voor terugkoppeling aan de deelnemers.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

scaleadvies_team_estherpeeters_profiel

Esther Peeters

Adviseur & trainer

Verbindend, motiverend,
creatief & netwerker

scaleadvies_team_ariciaike_profiel

Aricia Ike

Adviseur & trainer

Organisatorisch, empathisch,
motiverend & volhardend

Ook interesse in een participatietraject in het sociaal domein?

Wij helpen u graag!