Skip to content

'Sterk in de basis': Een analyse van kosten en opbrengsten van de diverse taken van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Midden-Limburg Oost

De gemeenten Midden-Limburg Oost (Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen en Roermond) vinden het belangrijk dat kinderen tijdens het opgroeien optimaal ondersteund worden. In eerste instantie binnen het gezin en het directe netwerk, maar indien nodig met een steun in de rug van professionals. Het Centrum Jeugd en Gezin speelt een centrale rol in het bereiken van jeugdigen en ouders die met vragen zitten of problemen ervaren waar ze zelf niet uitkomen. Het CJG probeert in eerste instantie samen met de jeugdige en zijn gezin een antwoord te vinden op deze vragen en problemen, maar heeft tegelijkertijd een cruciale rol in het (zo snel mogelijk) onderkennen van situaties waarin meer (specialistische) hulp nodig is.

Naast deze principiële uitgangspunten staat een harde werkelijkheid: de kosten van de gehele jeugdhulp in MLO zijn de afgelopen jaren dusdanig gestegen, dat dit leidt tot onaanvaardbare budgetsoverschrijdingen binnen de gemeentelijke begrotingen.

De gemeenten hebben betrokken jeugdhulpaanbieders en ook hun basisvoorziening Centrum voor Jeugd en Gezin, verzocht te komen met een advies met betrekking tot een bezuinigingspotentieel, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de noodzakelijke ondersteuning en hulp. Met andere woorden: hoe kunnen we enerzijds de kwaliteit van de dienstverlening behouden of zelfs verbeteren én beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten waarmee zoveel mogelijk kinderen en hun ouders passende ondersteuning kan worden geboden, zonder dat de kosten onbeheersbaar worden. Een ambitieuze maar noodzakelijke uitdaging.
betrokken gemeenten
0
rekenmodel
0

De rol van Scale Advies

Scale Advies is gevraagd om namens de gemeenten van Midden-Limburg Oost het CJG-ML tijdelijk te ondersteunen bij het in kaart brengen van deze vraag en de onderbouwing van het antwoord. Dit heeft geresulteerd in een flexibel rekenmodel waarmee een financiële onderbouwing van diverse bezuinigingsscenario’s kan worden gegeven. 

Het CJG-ML geeft hierover aan; ‘de ondersteuning en het aangereikte rekenmodel geven ons het benodigde inzicht om samen met gemeenten verdere keuzes te maken.’

Scale vindt het belangrijk dat inhoud en cijfers hand in hand gaan, waarbij het perspectief van de klant voorop staat, maar tegelijkertijd het perspectief van de belastingbetaler niet uit het oog wordt verloren.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

Cax Hoekzema

Adviseur

Pragmatisch, volhardend,
systeemgericht & onderzoekend

Heeft u ook kostenanalyse nodig?

Wij helpen u graag!