Skip to content

‘Voorkomen is beter dan genezen’: een Rekenkameronderzoek in Neder-Betuwe

Schuldenproblematiek is een complex fenomeen dat invloed heeft op alle leefgebieden van inwoners: werk, wonen, welzijn en zelfredzaamheid. Een lokale overheid kan samen met lokale sociale partners op verschillende manieren inwoners met problematische schulden begeleiden en inzetten op schuldenpreventie. Wat is de invloed van financiële maatregelen opgelegd door de gemeente op mensen met een al bestaande problematische schuld? Dat is de vraag die de Rekenkamercommissie Neder-Betuwe zich heeft gesteld. 

Scale Advies voert in opdracht van de Rekenkamercommissie een kwalitatief onderzoek uit om deze vraag vanuit verschillende perspectieven te belichten. De Rekenkamercommissie van de gemeente Neder-Betuwe wil inwoners en de gemeenteraad inzicht geven in de rol van de gemeente in het versterken of juist verzwakken van de positie van mensen met problematische schulden. Daarnaast is de Rekenkamercommissie nieuwsgierig naar de preventieve maatregelen die sociale partners, samen met de gemeente, kunnen nemen.

onderzoekende gesprekken
0
geanalyseerde beleidsdocumenten
0

De rol van Scale Advies

Het Rekenkameronderzoek in de gemeente Neder-Betuwe is een uitdagende opdracht met de combinatie van het grondig analyseren van beleidsstukken en het uitvoeren van diepte-interviews met betrokken maatschappelijke organisaties. Voor deze opdracht heeft onze adviseur Esther Peeters als projectleider het onderzoeksteam geleid en was zij verantwoordelijk voor de voortgang en uiteindelijke presentatie van het onderzoek. Daarnaast voerde zij zelf ook het merendeel van het onderzoek uit. Een goede kans om de sociale en financiële gevolgen van lokaal beleid in beeld te brengen.

Een belangrijk aspect van het onderzoek was het in kaart brengen van het huidige aanpakken die er bestaan op het gebied van schuldhulpverlening door bijvoorbeeld de gemeente, maatschappelijk werk, jeugdhulporganisaties en de woningbouw. Hierdoor ontstond er inzicht in eventuele blinde vlekken in het aanbod, of bijvoorbeeld bestaande regelingen die een negatieve invloed hadden op de financiële kwetsbaarheid van inwoners. Een mooie opdracht om uit te mogen voeren met als uitdaging het bewegen tussen de onafhankelijke Rekenkamercommissie en betrokken bestuurders en sociale partners.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce lacus massa, porttitor in facilisis posuere, condimentum sit amet tortor. Phasellus posuere arcu eu felis vestibulum semper. Praesent augue mi, facilisis eget imperdiet sit amet, pharetra non turpis. Aenean luctus ante lacus, ut consequat ante faucibus eu. Curabitur egestas, felis vitae varius sodales, massa arcu interdum nibh, quis molestie ipsum quam a mi. Sed eget dapibus tellus. Nunc ut lacus eu sem suscipit luctus ut et nisl. Praesent vel magna sit amet diam pellentesque commodo vel quis tellus. Integer in libero vitae nunc tristique pharetra et eu lorem. Proin commodo metus id imperdiet auctor.​
Gemeente Roosendaal
opdrachtgever

Betrokken Scale adviseurs

scaleadvies_team_estherpeeters_profiel

Esther Peeters

Adviseur & trainer

Verbindend, motiverend,
creatief & netwerker

scaleadvies_team_jeroenzijlmans_profiel

Jeroen Zijlmans

Directeur

Innovatief, procesmatig,
pragmatisch & resultaatgericht

Heeft u ook een mooie onderzoeksopdracht in het sociaal domein?

Wij helpen u graag!